Förhöj spelupplevelsen med handkontroller – del 1

Spel på mobilen har gått från en gimmick till att bli ett spelmedium som konkurrerar med mer traditionella spelkonsoler och datorer. Ett exempel på detta är när spelutvecklargiganten Blizzard Entertainment visade upp Diablo Immortal under sin eget konvent Blizzcon 2018. Reaktionerna från publiken och media var till en början besvikelse – och till stor del ligger besvikelsen kvar än idag bland de mest lojala fansen – men det var ändå ett tecken på att spelvärlden drar sig till mobilen allt mer. Ett annat exempel är Fallout Shelter som baseras på det klassiska postapokalyptiska rollspelet Fallout, där första spelet i serien släpptes redan 1997. Fallout Shelter var mer ett traditionellt mobilspel där spelaren byggde ett så kallat “shelter” under jorden. Målet är att skapa ett samhälle och samtidigt hålla hot, i form av monster och katastrofer, borta.

Hur som helst: Att spela på mobilen har definitivt sina fördelar, men en av de största problemen har alltid varit kontrollen. Touch screen i all ära, men ingenting slår en bra handkontroll. Här listar vi några alternativ för dig som vill ta spelandet på mobilen till en ny nivå.

iPega Bluetooth Telescopic Controller

Ett bra med lite spejsad design är iPega Bluetooth Telescopic Controller. Den är bra för att den är väldigt flexibel. Den går att använda till både iOS och Android, och både mobil och surfplatta. Det går till och med att koppla kontrollen till din smart-tv! Kontrollen har de traditionella A-, B-, X- och Y-knapparna som hittas på de flesta kontrollerna till Playstation, Xbox och Nintendo Switch. Den har två styrspakar och ett styrkors – perfekt för de som vill spela klassiska retrospel i stil med Super Mario eller Sonic på ett så autentiskt sätt som möjligt. Kontrollen har också två “triggers” på toppen av kontrollen – en på vardera sida, samt två extraknappar. Det är samtidigt möjligt att ändra volymen med hjälp av kontrollen, vilket är en fin extrafunktion, även om det kanske inte är särskilt revolutionerande.

Tillsammans med kontrollen kommer en USB-kabel som du kan använda för att ladda kontrollen. Kopplingen till mobilen sker annars via Bluetooth. Batteriet håller för hela 20 timmars speltid och går automatiskt i viloläge när den inte används – den passar därför perfekt för långa flygresor exempelvis. Kontrollen går att köpa på flera svenska nätbutiker och priset ligger på runt 350 kronor. Helt klart prisvärt för den som växt upp med spelkonsoler och vill höja spelupplevelsen.

SteelSeries Stratus XL

Ett annat alternativ är SteelSeries Stratus XL. Den är i princip designad som en klassisk Playstation-kontroll, vilket innebär att styrspakarna sitter på kontrollens nedre del. Det är en separat kontroll som inte kopplas direkt på mobilen. Du sätter alltså mobilen på ett stativ någon annanstans och lutar dig sedan tillbaka med kontrollen i handen.