Förhöj spelupplevelsen med handkontroller – del 2

Det finns massor av fler spelkontroller för entusiasten. Vi fortsätter här tipsa om några riktigt bra spelkontroller, oavsett om du tänkt spela moderna 3D-spel eller klassiska retrospel.

iPega TouchPad Bluetooth Controller

iPega har utvecklat ännu en kontroll av riktigt hög kvalitet för en helt okej prissumma. Priset ligger ungefär som på deras andra kontroll iPega Bluetooth Telescopic Controller. Designmässigt är det första som står ut att mobilen placeras ovanpå kontrollen. Telescoptic Controller placeras i mitten av kontrollen, vilket gör att den påminner mer om Nintendo Switch. TouchPad Controller påminner istället om Gameboy Advance SP-designen eller de gamla Game & Watch-spelen från 80-talet, för er som är gamla nog att minnas dessa klenoder.

Vilken som är bäst är en smaksak såklart. Personligen föredrar jag Switch-stilen eftersom det är den konsol jag spelar mest på i dagsläget. Det är med andra ord lätt att ställa om. Batteritid och kvalitet på knapparna och annat är annars snarlika.

SNES30 Bluetooth Game Controller & Smartphone Holder

För dig som vill kunna spela Super Nintendo-spel som Super Mario World, Zelda: A Link to the Past och Final Fantasy 6 på din mobil, rekommenderas SNES30 Bluetooth Game Controller & Smartphone Holder. Det är något så enkelt, och samtidigt så briljant, som en spelkontroll som exakt är replikerad efter en gammal Super Nintendo-kontroll: Fyra knappar på framsidan, två på toppen, en start- och selectknapp och ett styrkors. Bristen på styrspak gör att 3D-spel antagligen blir lite svåra att bemästra med denna kontroll, men jag tror inte det riktigt är 8bitdo:s målgrupp. Köper du denna kontroll är du en retroälskande, nostalgisökande beundrare av klassiska Super Nintendo-spel. Naturligtvis är inte kontrollen låst till dessa spel, men det är det den är designad för.

MadCatz GameSmart C.T.R.L.

För dig som är van vid Xbox är MadCatz GameSmart C.T.R.L. värt att kolla in. Det är en kraftig spelkontroll som designmässigt är väldigt lik Xboxkontrollen. En intressant funktion är att det går att ställa in kontrollen på tre lägen. Den ena “GameSmart” som används i 99 % av fallen när du ska spela. Den andra är “Mouse Mode” som innebär att du styr en muspekare – denna funktion kan med fördel användas för klassiska peka-klicka-spel som Day of the Tentacle eller Beneath a Steel Sky. Den tredje och sista funktionen är PC-funktionen. Du kan alltså använda kontrollen både får att spela på dator och för mobilen. Ett bra val för dig som vill slå två flugor i en smäll!