Nu när jag tipsat om ett antal fina spelkontroller som alla bidrar med olika fördelar för din spelupplevelse, är det dags att gå in på de lite mer obskyra och galna spelkontrollerna. Notera att det inte nödvändigtvis är rekommendationer – det är snarare tvärtom – men bara för skojs skull kommer här spelkontroller som går utanför boxen något… för att uttrycka det milt!
GameSir C2 Arcade Fightstick
För dig som vill göra om din telefon till arkadmaskin så kan GameSir C2 Arcade Fightstick vara intressant. Det är i princip en arkadkontroll som går att koppla till Androidenheter och i princip alla moderna spelkonsoler, inklusive PC. På så sätt är den väldigt mångsidig och går att använda till mycket. När det gäller mobiliteten är det kanske inte jättesmidigt att ta fram på flygplanet då kontrollen är många gånger större än mobilen. För fans av fighting game-genren, till exempel Street Fighter, Mortal Kombat eller Tekken, kan det vara ett intressant alternativ för att få den där äkta arkadkänslan direkt i din mobiltelefon.
Handheld Retro Game Console Phone Case
Detta är egentligen ett mobilskal, men fungerar samtidigt som en spelkontroll. Allting är inbyggt i skalet, som i sin tur inte är ett sladdrigt plastfodral, utan ett robust och starkt skal för att kunna klara av de påfrestningar som frenetiskt retrospelande kan leda till (hårda knapptryckningar exempelvis). Spelet kommer med totalt 36 klassiska titlar och spelas på baksidan av skalet – det är alltså ingen direkt koppling till din mobiltelefon via exempelvis bluetooth.
Notera att denna produkt endast fungerar med iPhone 6, 6S, 7 och 8. Det finns liknande produkter för andra enheter för den som verkligen gillar konceptet med skalet som en egen spelkonsol.
Nokia N-Gage
Det går inte att tala om spelkontroller och mobiltelefoner utan att nämna Nokia N-Gage som släpptes 2003. Det var den första mobilen som gav sig på idén att mixa en mobil och spelkonsol i en enda maskin. Resultatet blev faktiskt relativt okej om man tittar på enheten som en spelkonsol. Totalt släpptes runt 50 spel i separata kassetter (digitala köp via en e-shop fanns inte på den tiden). Tyvärr fick själva mobildelen ta skada. Designen var väldigt otymplig och tung. Bland spelsamlare är den en ganska populär raritet på grund av sin spännande historia och skumma design.